Πρωτομαγιά σημαίνει αντίσταση! Στηρίζουμε την απεργία στις 6/5

101 χρόνια από τη θέσπιση του οχταώρου στην Ελλάδα, τα αφεντικά του τόπου, τη στιγμή που μας ταϊζουν “εθνική ενότητα” με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση, ετοιμάζονται να βάλουν ταφόπλακα και σε αυτή την εργατική κατάκτηση.

Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων φυσικά δεν είναι προνόμιο αυτής της κυβέρνησης. Εδώ και δεκαετίες το κράτος συντονισμένα προωθεί τη λεγόμενη “ελαστική εργασία”, δηλαδή το δικαίωμα των αφεντικών να καθορίζουν τις ζωές μας, να μας “απασχολούν” -και να μας αμοίβουν- ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το νέο νομοσχέδιο θα έρθει για ακόμα περισσότερους κλάδους. Η αλλαγή γίνεται σταδιακά, μέχρι να ξυπνήσουμε μια μέρα και οι αργίες, οι άδειες, τα επιδόματα, η δημόσια περίθαλψη κοκ να μοιάζουν σαν ένα μακρινό όνειρο.

Έντεκα χρόνια πριν, αστικά κόμματα και ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα μνημόνια είναι για το καλό μας, ότι με αυτές τις “προσωρινές” αλλαγές θα γινόταν η “επανεκκίνηση της οικονομίας”, θα έρχονταν επενδύσεις, θα είχαμε “ανάπτυξη” και ότι, δίπλα στα αφεντικά, θα κέρδιζαν και οι εργαζόμενοι. Τελικά η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η συρρίκνωση των μισθών ήρθαν για να μείνουν, ενώ καλύτερες μέρες δεν είδαμε ποτέ. Αφεντικά και εργαζόμενοι έχουν ευθέως ανταγωνιστικά συμφέροντα: Η κερδοφορία της μιας τάξης προέρχεται αποκλειστικά από την εκμετάλλευση της άλλης.

 

Τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή την πανδημία, το κράτος βαθαίνει ακόμα περισσότερο την επίθεσή του για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου: Διαλυμένη υγεία και παιδεία, απαγόρευση κυκλοφορίας, στέρηση δικαιωμάτων που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα. Και τώρα έρχεται να νομοθετήσει και τη 10ωρη εργασία και τον περαιτέρω αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Το μεγάλο κεφάλαιο βέβαια συνεχίζει να πλουτίζει, και όταν δεν φροντίζει η αγορά γι’αυτό, φροντίζει το κράτος, με απευθείας αναθέσεις και πακέτα στήριξης. Η διατήρηση αυτού του συσχετισμού σημαίνει το τσάκισμα της κοινωνικής βάσης.

 

Να τους σταματήσουμε πριν διαλύσουν κι άλλο τις ζωές μας! Με ένα διαθεματικό, ταξικό κίνημα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Χωρίς να προσφέρουμε ανακωχή σε κομμάτια και κόμματα του κράτους, για να καταφέρουμε νίκες, μέχρι τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση από κράτος, κεφάλαιο, πατριαρχία και κάθε δομική ανισότητα.

 

Στηρίζουμε και καλούμε σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 6/5 στην Κόρινθο:

 

  • Στις 10:30 στη συγκέντρωση σωματείων έξω από το Εργατικό Κέντρο και σε πορεία στο κέντρο της πόλης
  • Στις 18:30 στη συγκέντρωση συλλογικοτήτων στον Φλοίσβο

 

Ξεσηκωμός για να μην περάσει η περαιτέρω υποδούλωση και εξαθλίωσή μας! Για τη ζωή και την ελευθερία!

 

Odo / ελευθεριακή συλλογικότητα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *