Ενημέρωση από τη συνέλευση της Δευτέρας 31/5 για τη δημιουργία ελεύθερου κοινωνικού χώρου

Τη Δευτέρα 31/5 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση στον Φλοίσβο όπου συζητήθηκε η δημιουργία ελεύθερου κοινωνικού χώρου στην Κόρινθο. Αποτιμούμε θετικά τον μεγάλο βαθμό πολιτικής συμφωνίας που καταγράφηκε μεταξύ των συμμετεχόντων και το συντροφικό κλίμα της συνέλευσης. Ωστόσο για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή και τη ζύμωση μεταξύ όσων ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο – η συμμετοχή του καθενός και της καθεμιάς μας θα κρίνει τη δημιουργία ή όχι ενός τέτοιου χώρου. Η ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε να καλέσει σε νέα συνέλευση τη Δευτέρα 7/6, στο ίδιο μέρος και ώρα (19:30 στα σκαλάκια έξω από το Δημοτικό Θέατρο), όπου θα συνεχιστεί η κουβέντα για το πολιτικό πλαίσιο και θα αποφασιστεί, ανάλογα και με τη συμμετοχή, το αν και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την πρόταση που καταθέσαμε από την πλευρά μας ως Odo στην ανοιχτή συνέλευση:

 

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της «σβούρας» και του «Πυλαρινού», πιστεύουμε ότι χρειάζεται να ξανανοίξει οργανωμένα η κουβέντα για ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Κόρινθο, ότι είναι κάτι που εμφανώς λείπει από την περιοχή. Οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι έχουν πολιτική σημασία: Είναι το έμπρακτο παράδειγμα ότι μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να λειτουργήσουμε με άλλες αξίες, αδιαμεσολάβητα και αμεσοδημοκρατικά. Είναι εικόνες από το ελεύθερο μέλλον της ανθρωπότητας, αποσπασματικές και αντιφατικές λόγω του ευρύτερου περιβάλλοντος και συστήματος στο οποίο καλούνται τέτοιοι χώροι να επιβιώσουν, ωστόσο αποτελούν πολύτιμα βιώματα στην πάλη μας ενάντια στη βαρβαρότητα.

Οραματιζόμαστε, λοιπόν, έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο που θα στεγάσει πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις, καθώς και συλλογικότητες που είναι ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, σε αντικαπιταλιστική και αντικρατική κατεύθυνση. Θέλουμε έναν χώρο-σημείο αναφοράς για τους αγώνες των από τα κάτω στην περιοχή, που θα τους στηρίξει και θα τους στεγάσει. Που θα πιστεύει και θα δείχνει στην πράξη ότι μπορούμε να οργανώσουμε τις ζωές και την ψυχαγωγία μας αλλιώς, μακριά από τη λογική της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας, ισότιμα και συντροφικά. Έναν χώρο που θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κοινωνική ασφυξία, που θα προτάσσει την αλληλεγγύη και θα ρίχνει σπόρους για την ελευθερία.

Θέλουμε επίσης έναν χώρο που θα είναι ο ίδιος εργαστήρι πολιτικοποίησης και αυτοοργάνωσης. Γι’αυτό προκρίνουμε όχι τη λογική της απλής συστέγασης συλλογικοτήτων (αν και είναι κάτι που θα εξετάζαμε σαν τελευταία λύση, αν δεν υπάρχει διάθεση για κάτι άλλο), αλλά ενός χώρου όπου θα συμμετέχουμε και ατομικά, ισότιμα, προσπαθώντας να αποτελέσει πεδίο ζυμώσεων αλλά και πρακτική άσκηση αυτοοργάνωσης. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να σκέφτονται έναν χώρο ακριβώς όπως τον έχει φτιάξει κάποια συλλογικότητα που συμπαθούν σε άλλη πόλη. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να δει κανείς ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά νομίζουμε ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε πραγματικά να χτίσουμε κάτι με τα δικά μας υλικά, με τις δικές μας ιδέες. Έχουμε εμπιστοσύνη σε όλες και όλους ότι μπορούμε, αλλά και μας αντιστοιχεί να το κάνουμε.

Θέλουμε έναν χώρο που θα αποτελεί ασφαλές μέρος για τους/τις καταπιεσμένους/ες, όπου δεν θα γίνονται ανεκτές σεξιστικές, εξουσιαστικές, προσβλητικές συμπεριφορές. Η συνέλευση, όλοι μας δηλαδή, θα πρέπει να έχει την ευθύνη να απομακρύνει άτομα που έχουν τέτοιες συμπεριφορές και δεν δείχνουν διάθεση αλλαγής.

Θέλουμε έναν χώρο ανοιχτό στην κοινωνία, φιλόξενο σε όποιον-α ενδιαφέρεται για τους απελευθερωτικούς αγώνες και την αυτοοργάνωση. Θέλουμε ένα περιβάλλον με σεβασμό σε όσες και όσους παρευρίσκονται. Πιστεύουμε ότι, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας ή σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον, κατά περιόδους ίσως να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για την ασφάλεια όλων μας, και ότι αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επίσης το κάπνισμα στους χώρους των εκδηλώσεων και των συνελεύσεων είναι προβληματικό, αποτρέπει κόσμο (ιδίως όσους έχουν παιδιά) από το να συμμετέχει, άρα πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει εκτός αυτών των χώρων.

Οι αποφάσεις για τον χώρο, για τις εκδηλώσεις κλπ θέλουμε να παίρνονται συναινετικά και με ομοφωνία, με σκοπό να εκφράζονται και να συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι συμμετέχουν, στον βαθμό που κάτι δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές μας ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Σε περιπτώσεις που πρέπει να παρθεί μία απόφαση και δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία, προκρίνουμε την αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Πιστεύουμε ότι αν μπούμε όλες σε ένα τέτοιο εγχείρημα καλόπιστα, με διάθεση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, μπορούμε να το κάνουμε όχι απλά να λειτουργήσει, αλλά η σύνθεση να είναι ο πλούτος μας και να ξεπεράσουμε μικροανταγωνισμούς και εγωισμούς που δυστυχώς πάντα υπήρχαν στο κίνημα.

Σαν βήματα για τη δημιουργία ενός τέτοιου ελεύθερου κοινωνικού χώρου, προτείνουμε: Να γίνει νέα συνέλευση σε ορισμένο διάστημα (πχ μία εβδομάδα), ώστε να προλάβουν οι συλλογικότητες και οι ατομικότητες να συζητήσουν συμφωνίες και διαφωνίες, οπότε όταν ξαναβρεθούμε να μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για ένα κοινό πλαίσιο που θα μας καλύπτει όλα. Στη συνέχεια μετράμε διαθεσιμότητες, τόσο από χρόνο όσο και από άποψη οικονομικής συνεισφοράς, στον βαθμό που μπορούμε να δεσμευτούμε, ώστε να ξέρουμε αν υπάρχει καταρχάς η οικονομική δυνατότητα για την ενοικίαση χώρου. Ανάλογα με τα δεδομένα και εφόσον κριθεί ότι υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουμε, φτιάχνουμε μία ομάδα που θα διερευνήσει συγκεκριμένα τι χώροι υπάρχουν προς ενοικίαση στην Κόρινθο εντός των δυνατοτήτων μας (κρίνουμε ότι μάλλον δεν υπάρχουν οι όροι για κατάληψη, αλλά είμαστε ανοιχτοί-ες σε συγκεκριμένες προτάσεις). Προτείνουμε να προτιμηθεί χώρος είτε με αυλή, είτε πχ σε πεζόδρομο, δηλαδή με δυνατότητα να γίνονται εκδηλώσεις σε εξωτερικό χώρο.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *